Normalt har inte nyheter någon större långsiktig effekt på världens börser. När man zoomar ut diagramen är det knappt möjligt att skönja händelser som 9/9 , krig och andra olägenheter. Men studerar man Fed:s börspump (POMO – Permanent Open Market Operations) kan man se att dessa permanenta uppköp av statspapper faktiskt påverkat börskurserna. ”Helikopter-Ben” fortsätter att vräka pengar över USA och frågan är vad som händer när QE2 avslutas. Kommer börsen att fortsätta upp av egen kraft? Tveksamt. I veckodiagrammet nedan är det tydligt att den dopade USA-börsen är uppe på konstruerat överköpta nivåer. Till och med i torsdags har S&P 500 stigit oavbrutet ovanför 50-dagars medelvärde i 129 dagar! MACD är uppe på nivåer som rådde i samband med IT-bubblan år 2000. Så länge inte golvet i den stigande trendkanalen eller stödet vid 1173 punkteras fortsätter jag navigera för fortsatt uppgång.
Läs gärna denna artikel om hur man kan tajma marknaden med hjälp av POMO. På Fed:s hemsidan kan ni se alla datum och de belopp som kommer att köpa statspapper framöver.
Den styrka som Stockholmsbörsen uppvisade mot de flesta börser i höstas har förbytts i osäkerhet. I år har OMXS30 fallit med 4,6 procent och den senaste veckan innebar en nedgång med 0,9 procent. Även om OMXS30 inte uppvisat samma styrka de senaste två månaderna befinner sig indexet fortfarande i en upptrend, där 12 månaders medelvärde pekar uppåt och kursstaplarna fortfarande befinner sig ovanför. Studerar vi indexet på riktigt lång sikt var inte nedgången som startade 2007 riktigt färdig, en p/e-talsanalys visar att indexet fortfarande konsoliderar i en bearmarket som skall ner och vända ungefär 40 procent ner från nuvarande nivå och det styrker den konsolideringsformation som jag ritat in i månadsdiagrammet.
Om vi får en månadsstängning under medelvärdet, som just nu noteras vid 1076 är det läge att börja skala ut långa positioner.
På ovansidan möter först årshögstanoteringen vid 1083 och därefter den fallande motståndslinjen.
På kort sikt möter ett motstånd vid 1135 där indexet med kraft vänt ner de senaste veckorna. På nedsidan är det 1099-1103 som utgör stöd.
Oljepriset föll i fredags efter beskedet att flera raffinaderier stängts i Japan efter den kraftiga jordbävningen. Brent oljan befinner sig i en mycket kraftig upptrend sedan slutet av 2010. Uppgången har åtminstone tillfälligt tagit en paus och på nedsidan möter ett stöd vid 111 dollar och motstånd hittar vi kring 116 dollar. MACD är uppe på höga nivåer och divergensen i histogrammet skvallrar om en eventuellt stundande rekyl.
En titt på valutaparet USD/SEK där de flesta analytiker är väldigt negativt inställda till dollarn för tillfället. När man surfar runt på amerikanska sajter hittar man mängder med optimistindex som visar att det bara är några få procent som tror på en vändning upp för dollarn. Även om dollarn ser svag ut befinner sig dollarn vid golvet i den fallande kanalen och vid 6,29 finns ett stöd och skulle det punkteras hittar vi ett starkt stödområde vid 5,90-6,00 kronor. Bottnarna i MACD konvergerar mot motsvarande bottnar i prisgrafen och historiskt har många vändningar uppåt kommit just när placerarkollektivet är riktigt negativa (som nu). Det är kanske läge att börja omvärdera dollarn (jag jag ju som bekant varit negativ till dollarn ett halvår nu).
Till sist vill jag bara visa ett diagram som speglar den överdrivna optimismen för tillfället. Historiskt är det inte bra när optimismen är överdrivet hög…
Önskar alla läsare en bra fortsättning på helgen.